Welkom
Welkom op de website van onze huisartsenpraktijk.
De praktijk is dagelijks geopend en rechtstreeks bereikbaar tussen 8 en 17 uur. Zorg houdt zich echter niet aan openingsuren. Voor spoedgevallen buiten de openingsuren is er de huisartsenpost te Meppel en de dienstdoende apotheek aldaar.
Voor informatie en het aanvragen van herhaalmedicatie kunt u op deze website terecht.
Een complete medische encyclopedie, een reiswijzer en informatie over geneesmiddelen, uit betrouwbare bron, vindt u op onze website. Blader gerust eens door de inhoud!
Wij zijn goed bereikbaar voor mensen die zich door middel van een rolstoel of scootmobiel verplaatsen.
SPOED
Spoednummer huisartsenpraktijk Koekange: 0522-451236
Centrale Huisartsen Dienst Meppel, voor buiten openingstijden huisartsenpraktijk
Spoedeisende huisartsenzorg
De huisartsenpost is bedoeld voor spoedeisende huisartsenzorg buiten praktijktijden. Spoedeisend is een ziekte of een verwonding waarvan het onderzoek of de behandeling om medische redenen niet kan wachten tot het eerstvolgende spreekuur van de eigen huisarts of diens vervanger.
De telefonische bereikbaarheid.
De huisartsenpost is bereikbaar op werkdagen ’s middags vanaf 17.00 uur tot de volgende ochtend 08.00 uur. In het weekeinde kunt u bij spoed 24 uur per dag een beroep doen op de huisartsenpost net als op officiele feestdagen. U belt 0900 – 1120112.
locatie: naast het Diaconessenhuis te Meppel
Afspraak spreekuur
Afspraak spreekuur
Wanneer u een afspraak wilt maken voor op het spreekuur kunt u contact openen met de huisartsenpraktijk. De assistente zal vragen waarvoor u een afspraak wilt maken, zodat het spreekuur voor de arts op de juiste manier zal verlopen.
Alle consulten vinden plaats op afspraak. Als u deze niet kunt nakomen, verzoeken wij u deze minimaal 24 uur van te voren af te zeggen, anders kan de voor u gereserveerde tijd in rekening worden gebracht.
Meer tijd
Voor een consult reserveren wij vijftien minuten. Denkt u meer tijd nodig te hebben, bijvoorbeeld omdat u een aantal vragen hebt, geef dit dan door aan de assistente zodat zij daarmee bij de verdere afsprakenplanning rekening kan houden.
Telefonisch spreekuur
Als u telefonisch contact met de huisarts wilt kunt u in de ochtend contact opnemen met de assistente. Zij zal een notitie maken waar u die dag bereikbaar bent en waarvoor u de arts wilt spreken, deze kan dan alvast de nodige informatie opzoeken. De arts belt u op een later tijdstip op de dag terug.
Huisbezoek
Kunt u niet naar de praktijk komen, dan is het mogelijk telefonisch huisbezoek aan te vragen. Het heeft onze voorkeur als u voor 10 uur ’s ochtends belt zodat we uw visitie kunnen plannen. De visites worden aan het eind van de morgen of in de middag afgelegd.
Uiteraard ontvangen wij u bij voorkeur in de praktijk. Daar zijn immers alle faciliteiten aanwezig om u optimaal te onderzoeken. Tevens blijven wij dan bereikbaar voor spoedgevallen.
Laboratorium
Voor urine- of bloedcontrole kunt u op afspraak terecht bij onze assistentes.
Wratten aanstippen
Wratten zijn ruw aanvoelende knobbeltjes die vooral op de handen voorkomen. Ze kunnen ook op andere plaatsen zitten.
Wratten worden veroorzaakt door een virus. Als dit virus in contact komt met uw huid, kunt u een wrat krijgen. Het is niet bekend waarom de één wel wratten krijgt en de ander niet.
Handwratten komen vaak voor bij kinderen, ze kunnen geen kwaad.
Als u handwratten toch wilt laten behandelen, werkt bevriezen met stikstof het beste. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij de assistente. Het wrattenspreekuur is komen te vervallen, wij hebben tegenwoordig altijd stikstof in huis.
Belangrijke telefoonnummers
Centrale Huisartsen Dienst Meppel:
0900-1120112
landelijk alarmnummer
112
Ziekenhuis Meppel
0522 – 233 333
Ziekenhuis Hoogeveen
0528 – 286 222
Ziekenhuis Zwolle
Locatie Sophia 038 – 424 5000
Locatie De Weezenlanden 038 – 424 2000
Fysiotherapeuten
Praktijk Koekange 0522-451867
Praktijk de Wijk 0522-442388
Maatschappelijk Werk
0528-378686
CIZ Zwolle
088- 7891130
Verloskundigen
0522 – 44 23 20 of 0528-273475
Waarnemende huisartsen
Bij afwezigheid door vakantie etc. nemen de huisartsen in De Wijk waar.
Buiten kantooruren kunt altijd bellen naar de HUISARTSENPOST te Meppel (uiteraard alleen voor spoedgevallen)
telefoon 0900-1120112
Wijzigingen in persoonlijke gegevens
Het is voor onze administratie belangrijk dat wij de juiste verzekeringsgegevens van u hebben. Mochten er wijzigingen optreden in deze gegevens dan verzoek wij u om dit zo spoedig mogelijk aan ons door te geven.
Mocht u gaan verhuizen ook dan ontavngen wij graag een adreswijziging van u.
Verwijsbrieven
Verwijst de arts u naar een specialist, dan maakt hij altijd een verwijsbrief voor u en krijgt u hem meteen mee, lukt dit niet dan sturen we hem naar u op of wordt bezorgd. Het is de bedoeling dat u deze meeneemt naar de desbetreffende specialist.
Openingstijden apotheek
Onze apotheek is op werkdagen op de volgende tijden geopend:
08.00-12.00 uur (wij hebben koffiepauze tussen 10.15 en 10.30 uur)
15.00-17.00 uur
Indien het voor u niet mogelijk is overdag de medicatie op te halen hebben we de mogelijkheid om het in een kluisje voor u klaar te zetten zodat u het ’s avonds op kunt halen. Wilt u hier gebruik van maken vraag hier dan naar bij een van de assistentes.
Wilt u zich s.v.p. aan deze openingstijden houden?
Onze assistentes krijgen dan de gelegenheid ook hun andere werkzaamheden te verrichten.
Wel kunt u ons de gehele dag bereiken om een afsrpaak te maken voor op het spreekuur.
Wanneer u ’s ochtends vroeg belt kunt u vaak dezelfde dag nog terecht.
Bezorgservice
Wij hebben ook een bezorgservice voor mensen die niet naar de praktijk kunnen komen. De medicijnen worden op dinsdag en vrijdag tussen 14.00 en 16.00 uur bij u thuis bezorgd. U moet wel aanwezig zijn, u dient te tekenen voor ontvangst van de medicatie.
Ook tijdens de vakantie van de huisartsen is de apotheek normaal geopend.
Herhaalmedicatie
Er zijn vier mogelijkheden voor het bestellen van herhaalmedicijnen:
Methode 1
U kunt het praktijknummer 0522-45 12 36 opbellen. U krijgt dan een keuzemenu. Hier kunt u kiezen voor het bestellen van herhaal medicatie. Wilt u de namen en de sterkte van de medicijnen zo volledig mogelijk inspreken.
Methode 2
U kunt via deze website een account aanmaken voor het patiëntenportaal hier kunt u herhaalmedicatie bestellen.
Weekrol
Voor mensen die meerder soorten medicatie gebruiken bestaat er de mogelijkheid om per week een medicatierol te laten maken. Deze rol bevat per innametijd een zakje waarin alle medicijnen die op dat tijdstip moeten worden ingenomen zitten Dit voorkomt vergissingen. Voor meer informatie vraag ernaar bij Linda of Gineke
Bestelt u vóór 12.00 uur, dan kunt u uw medicijnen de volgende werkdag vanaf 10.30 uur ophalen.
Bestelt u ná 12.00 uur, dan kunt u uw medicijnen 2 werkdagen later vanaf 10.30 uur ophalen.
Bezorgservice. Wij hebben ook een bezorgservice voor de medicatie. Op dinsdagmiddag en vrijdagmiddag kunnen de medicijnen bezorgd worden. U dient dan wel tussen 14.00 en 17.00 uur thuis te zijn. U moet tekenen voor ontvangst van de medicatie. Als u hier gebruik van wilt maken kunt u dat aangeven als u de herhaalmedicatie besteld.
Huisartsen
Er zijn 2 huisartsen in de praktijk werkzaam. Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag is mevr J. Kropveld aanwezig. Op vrijdag is Mevr. M. de Jong aanwezig. Hierin kunnen kleine wijzigingen zitten door afwezigheid van een van beide artsen. U kunt aangeven welke arts uw voorkeur heeft, wij zullen daar rekening mee houden. Het kan echter zijn dat door afwezigheid u toch bij de andere arts op het spreekuur wordt gepland. Wij vragen hiervoor uw begrip.
Praktijkondersteuner
Praktijkondersteuner
In onze praktijk zijn Jeanet Scheper, Gera Laarman, Janet de Boer en Lammy Nijstad werkzaam als praktijkondersteuner.
De functie van praktijkondersteuner heeft als doel ondersteuning te bieden aan de huisartsen. Het werk van de huisartsen is de laatste jaren sterk veranderd. De huisartsen krijgen er steeds meer werk bij door de vergrijzing, het langer zelfstandig wonen van ouderen en een ziekenhuisbeleid dat er op gericht is om mensen eerder te ontslaan.
De praktijkondersteuner biedt de huisartsen ondersteuning en richt zich in eerste instantie op patienten met een chronische ziekte:
- Longspreekuur (astma/COPD)
Tijdens dit spreekuur kijkt de praktijkondersteuner uitgebreid naar uw luchtwegklachten en zij kan de longfunctie meten. U krijgt informatie over de ziekte en de medicijnen. Het doel is dat u zo goed mogelijk kunt omgaan met uw aandoening. Zij vervolgt en begeleidt uw behandeling. Als u eenmaal bekend bent bij de praktijkondersteuner, zal zij (of de assistente van de huisarts) u regelmatig oproepen voor controle. Tevens begeleidt zij patienten bij het stoppen met roken.
- Spreekuur voor mensen met suikerziekte
Hierbij moet u denken aan het geven van voorlichting en educatie m.b.t. suikerziekte. U krijgt informatie over de ziekte en de medicijnen. Het doel is dat u zo goed mogelijk kunt omgaan met uw aandoening. Voorts worden patienten zonodig begeleid en ingesteld op insulinetherapie. Om al deze werkzaamheden goed te kunnen doen heeft de praktijkondersteuner een speciale opleiding gevolgd. Voor alle mensen die tot bovengenoemde categorie behoren, betekent dit dat ze naast de huisarts ook te maken krijgen met de praktijkondersteuner.
- Hart- en vaatziekten
De praktijkondersteuner houdt zich ook bezig met het actief opsporen van mensen die een verhoogd risico hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten. Het doel hiervan is mensen in een vroeg stadium voorlichting te kunnen geven en zonodig te behandelen, zodat eventuele complicaties kunnen worden voorkomen.
* Begeleiding stoppen met roken
De praktijkondersteuner kan u begeleiden bij het stoppen met roken, dit kan eventueel met behulp van medicatie.
Optimaliseren van de kwaliteit van zorg aan ouderen.
De huisartsenpraktijken van de Wijk en Koekange hebben door de toename van oudere patiënten behoefte om de kwaliteit van zorg aan ouderen te optimaliseren.
Als praktijkondersteuners ouderenzorg richten wij ons op patiënten met complexe problematiek op lichamelijk, psychisch en/of sociaal gebied.
De zorgvraag van de patiënt staat centraal. De zorg voor ouderen wijkt niet af van andere patiënten, zolang de ouderen vitaal zijn. Bij kwetsbare ouderen is de gangbare, meer reactieve, huisartsenzorg echter ontoereikend en verdient een doortastende, proactieve werkwijze de voorkeur.
We brengen, waar nodig, problemen in kaart (wat iemand zelf aangeeft als zijnde een probleem) en zorgen ervoor dat de zorg hierop wordt afgestemd.
Met name om de kwaliteit van leven en de zelfredzaamheid te bevorderen. Zodat de patiënt de regie over het eigen leven kan behouden.
Huisbezoek
Wanneer u niet zelf naar de praktijk kunt komen, zal de praktijkondersteuner u thuis bezoeken. Zij zal zich ook weer richten op de begeleiding van het zo goed mogelijk omgaan met uw chronische ziekte. Zij luistert naar uw verhaal en kijkt wat nodig is om thuis zo goed mogelijk te functioneren. Zij kent de procedures voor het aanvragen van thuiszorg en/of hulpmiddelen en kan u daarbij helpen.
- Samenwerking met de huisarts
De praktijkondersteuner werkt nauw samen met de huisarts. Dagelijks hebben zij overleg. Daarnaast heeft zij contact met andere disciplines die zich bezig houden met chronisch zieken, zoals de dietiste, longverpleegkundige, diabetesverpleegkundige, thuiszorg, fysiotherapie, ergotherapie, podotherapie, pedicure en logopedie.
- Afspraak maken
Via de assistente van de huisartsenpraktijk kunt u een afspraak maken bij de praktijkondersteuner.
- Tarieven
De tarieven die voor deze hulp gelden zijn gelijk aan de tarieven die gelden voor de consulten / visites bij de huisarts.
Assistentie
Onze assistentes zijn verantwoordelijk voor een zo goed mogelijke gang van zaken in de praktijk en verzorgen het contact tussen u en de dokter. Om die taak op de juiste wijze uit te kunnen voeren, hebben zij informatie van u nodig. Daarom vragen zij naar de reden voor een afspraak voor het spreekuur of huisbezoek. Op die manier kunnen zij de agenda zo efficiënt mogelijk indelen. Bovendien kunnen zij beoordelen of uw komst urgent is of wellicht juist onnodig. Bepaalde vragen kunnen onze assistentes namelijk direct beantwoorden. Dit uiteraard op basis van instructie door en onder toezicht van de dokters. Alle door u verstrekte informatie blijft strikt privé, want ook voor assistentes geldt het beroepsgeheim!
Onze assistentes zijn bevoegd om medische handelingen te verrichten. U kunt bij hen terecht voor onder meer bloeddrukcontrole, diabetescontrole, wrattenbehandeling, het uitspuiten van oren en verwijderen van hechtingen. Wilt u wel een afspraak maken als u voor een verrichting naar de praktijk wilt komen?
Het wrattenspreekuur is komen te vervallen, wij hebben tegenwoordig altijd stikstof in huis.
Reizigersinformatie
Voor vaccinaties, malariaprofylaxe en reisadvisering kunt u bij de GGD terecht.
Let u er op dat u de reismaatregelen op tijd regelt!
Zie ook: www.rijksvaccinatieprogramma.nl www.lcr.nl
Eigen bijdrage
Door een wijziging in het overheidsbeleid ten aanzien van de vergoeding van medicijnen komt het regelmatig voor dat bepaalde medicijnen gedeeltelijk of geheel door de patiënt zelf moeten worden betaald. In geval van (bij)betaling onder de 10 euro vragen wij u contant af te rekenen. Houd hiermee rekening bij uw bezoeken aan onze apotheek. U kunt bij ons ook betalen per pin.
Voor sommige medicatie zult u van ons een nota krijgen. Het gaat dan vaak om medicatie die niet vergoed wordt, maar echter wel vergoed wordt via een aanvullende verzekering. U dient in dat geval de nota aan ons te voldoen en zelf op te sturen naar de verzekering waarna zij u het bedrag zullen vergoeden.
Diëtiste/GGZ ondersteuning
Een ochtend in de week is dietiste Trudy Buurmeyer in de praktijk aanwezig.
Een maal per 2 weken is Jos Gelmers namens de GGZ Zuidwest-Drenthe een dagdeel in de praktijk aanwezig.
Afspraken hiervoor kunt u via de assistente maken na verwijzing door de huisarts of praktijkondersteuners.
Overleg huisartsengroep
De huisartsengroepen van Koekange en De Wijk hebben wekelijks onderling overleg over de patiënten van de drie praktijken. Op deze manier proberen wij zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van het ziekteverloop van patiënten binnen de huisartsengroep dit in verband met waarneming tijdens vakanties en nascholingen.
De praktijk in de Wijk heeft ook een eigen site: www.dewijk.praktijkinfo.nl